Droogte in Afrika

Wat doen we er aan ?              (folder)

In 2016 stonden de kranten vol van de droogte die landen in Afrika teisterde. Mensen en vee gingen dood van de hitte en de honger. Nederlandse fondsen en de regering brachten 50 miljoen bijeen om hulp te bieden. Ze hebben 1 miljoen mensen gered, schreef de pers. Maar hebben zij met dat geld iets gedaan om herhaling te voorkomen ? Wij hebben onze twijfels. Het geld ging naar landen waar veel plundering en oorlog was, Kenya, Ethiopië, Jemen, Nigeria. Maar het vredelievende Ghana, waar tienmaal zoveel mensen van de honger sterven dan mensen in Nederland aan kanker, dat land kreeg niets.

Stichting Barbarugo is een van de weinige organisaties die in Ghana zich het lot aantrekt van de paar miljoen mensen die in het uiterst droge gebied van Noord Ghana wonen. Niet door voedseltransporten te organiseren. Nee, door de droogte aan te pakken. We hebben gezien hoe Israel de Negev woestijn weer groen heeft gekregen, zoiets moet in Ghana toch ook lukken. Wij hebben ontdekt dat bamboe de enige plant is die daar in dat maanlandschap wil groeien. Wij hebben de lokale chiefs kunnen overtuigen zodat ze land en mensen beschikbaar stelden om bamboeplantages op te richten. Het eerste jaar wilden maar twee dorpen mee doen. Maar toen ze het jaar daarop zagen hoe snel en hoe goed de bamboe groeide, wilden steeds meer dorpen zich aansluiten.

De bamboe tempert het zonlicht en voorkomt dat, als het regent, het water niet meteen verdampt, maar doorsijpelt in de bodem. Dan heeft het zin om regenputten te graven. Hoe meer bamboe hoe voller de regenputten. Hierdoor kunnen de boeren ook in de droge periode groenten, mais, gierst, rijst en sorghum verbouwen.

De vastenactie heeft in 2017 voldoende opgebracht om twee waterputten te graven en daarop pompen te plaatsen. Handbediend, want er is daar geen elektra. Zie de fotoreportage hoe primitief, maar doeltreffend de put gegraven is: www.barbarugo.org

De mensen krijgen 3 euro voor een dag werken. De bamboe krijgt ieder jaar 2 tot 4 nieuwe spruiten. Na zes jaar wordt de oudste stammrn gekapt en verkocht. Een hectare bamboe brengt dan voldoende geld op om de Ghanees gedurende vijftig jaar in zijn levensonderhoud te voorzien.

Ons streven is dat 100.000 Noord-Ghanezen, velen zijn nog analfabeten, door zelfwerkzaamheid een mooie toekomst kunnen opbouwen. Daarvoor is veel geld nodig.

Steun ons,  zie ghanakaderhulp.wordpress.com/doneren

Meer info  https://ghanakaderhulp.wordpress.com//barbarugo-persbericht/    2017-03-10

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.