Recycling van CO2

Bericht uitgegeven tijdens 100 jarig bestaan van de Hoogovens in IJmuiden

Wat staat u te wachten?                       26 september 2018
Niet veel goeds, vrees ik. Economische Zaken zet het bedrijfsleven onder druk.om de CO2 uitstoot drastisch te verlagen. En wel zo snel mogelijk. De ondernemers zijn goedwillend, maar hebben voor energietransmissie een tiental of meer jaren nodig om de kosten betaalbaar te houden. EZ heeft daar weinig begrip voor. Dit betekent dat Nederland de afspraken van COP21 niet op tijd kan waarmaken.

Maar er is een oplossing: hebt u zich gerealiseerd dat u juridisch eigenaar bent van de CO2 die u uitstoot? De brandstof is uw grondstof, daar hebt u voor betaald. De CO2 is een bijproduct. Daar kunt u mee doen, wat u wilt.
U bezorgt uw bedrijf een nevenactiviteit en gaat de CO2 als grondstof gebruiken om bamboe te laten groeien. U zorgt dat in uw boekhouding links evenveel CO2 saat als rechts. De totale CO2 emissie is dus nul. Dat betekent dat u geen emissierechten hoeft te betalen. Dat scheelt u veel geld.

Het werkt als volgt: u koopt de plantrechten van een stuk grond in Ghana. U betaalt daar per hectare 1500 euro voor. Arme Ghanezen zetten die vol met bamboe. Binnen 3 tot 4 jaar is de bamboe zo groot dat die per ha 85 ton CO2 bindt. De bamboe blijft 30 tot 50 jaar doorgroeien. Ieder jaar wordt er weer 85 ton CO2 gebonden.

Als voorbeeld nemen we de uitstoot van TataSteel. Dat is 8,5 Mton/jaar. Misschien kan dat na invoering van het Hisarna procedé met 50% worden teruggebracht. Dan blijft er altijd nog een uitstoot van 4 Mton/jr over. TataSteel kan dan de plantrechten kopen voor voor 50.000 ha. Daarmee is TataSteel CO2 neutraal. Misschien is de aanschafprijs à 70 miljoen een beetje hoog, maar het bedrag kan je uitsmeren over een heleboel jaren.

In Ghana zijn genoeg onvruchtbare savannes om meer dan 100 Mton CO2 te binden. Als u en iedereen hiervan gebruik maakt, is Nederland het eerste land na Bhutan dat CO2 neutraal is. COP21 is dan binnen de afgesproken tijd gerealiseerd.

Wat doen we met de bamboe? Alle stammen die meer dan 6 jaar oud zijn worden gekapt om de bamboe meer groeiruimte te geven. De gekapte stammen zijn namelijk bestemd te worden verwerkt als bouwmateriaal, balken, deuren, vensters, vloeren enz. Ze worden dus niet verbrand. De CO2 blijft opgeslagen in de bamboe.  De opbrengst dient voor het levensonderhoud  van Ghanese arbeiders en opzichters. De landeigenaar deelt in de winst..

Hoe gaat u te werk? U stuurt naar ruud.barbarugo@gmail.com een aanvraag voor plantrechten. Zie tiny.cc/bamboe//2018/09/20/recycling-van-co2/

U krijgt dan in Ghana een stuk grond toegewezen, zo groot als u hebt aangevraagd.  De GPS coördinaten worden vermeld en de naam van de landeigenaar. Na ontvangst van de aankoopsom wordt de grond gecultiveerd en in het begin van het regenseizoen volgeplant met bamboe. Contractueel worden stammen ouder dan zes jaar gekapt om ruimte te geven voor de groei van nieuwe spruiten. Hierdoor is het mogelijk dat jaarlijks circa 85 ton/ha aan CO2 wordt gebonden. De landeigenaar is verplicht de bamboe minimaal 30 jaar te laten groeien en te onderhouden. U kan dus van minimaal 2500 ton CO2/ha circa 700 ton bouwmateriaal produceren.

Ruud Goedknegt
Voorztter Stichting Barbarugo
ruud.barbarugo@gmail.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.