Bamboe als grondstof

De chemische industrie heeft talloze toepassingen voor lignine-1. Een hectare bamboe levert 10 tot 30 ton lignine. De lignine van iedere soort bamboe is weer net iets anders. Bamboe is de grondstof voor bio-plastics. Dus ook voor PEF-flessen. De bamboe van Barbarugo is meer geschikt dan andere bamboe omdat deze bamboe afkomstig is van gronden die totaal ongeschikt zijn voor de kweek van granen en groenten. De bamboe van Barbarugo wordt gekweekt in de savannes van de sub-Sahara in Ghana als werklozenproject.

Wij willen zo spoedig mogelijk 100.000 ha vol zetten met diverse soorten bamboe. Ieder jaar levert dat 50.000 ton bamboestammen. Zesjaar oude stammen  worden gekapt om ruimte te bieden aan nieuwe stammen.

Bamboe is de sterkste vezel, aanbevolen voor de productie van kunstgras. Bij Barbarugo gaat de teelt van bamboe niet ten koste van cultuurgrond, want die is nodig voor de levensonderhoud van de bevolking.
Bamboe is de grondstof voor papier en karton. Ook voor stootvaste opvulmaterialen voor de verpakkingsindustrie. Heel wat duurzamer dan polystyreen of polyurethaanschuim.

Het kweken en verwerken van bamboevezels voor de textielindustrie kan veel milieuvriendelijker dan dat van katoen.

De bamboe van Barbarugo in combinatie van de carboniser van CleanFuels levert koolsof voor de autobandenindustrie en actieve koolstof voor de waterzuivering.
Bamkool
is ideaal voor de barbecue en daarom een goed exportproduct.

De enorme velden bamboe die door Barbarugo worden aangelegd, verlagen wereldwijd het CO2-gehalte in de lucht en is daarmee het meest universele goede doel, dat dankzij uw bijdrage gerealiseerd kan worden. Een ha bamboe absorbeert jaarlijks 60 tot 100 ton CO2. Koop een certificaat voor 10 ton CO2. U adopteert daarmee 5 jaar lang 10 bamboes. Het kost u eenmalig € 100.

Enkele soorten bamboe zijn goed eetbaar, althans de jonge scheuten. De Thaise Wolf Podlinski beschrijft in zijn weblog ( http://bamboofiberindustry.eklablog.com)  de productie van bamburgers door mechanisch verkregen fibers uit jonge bamboo shoots. In zijn weblog verwees hij naar een Frans youtube filmpje. Na 30 minuten ziet u de bereiding van de vegetarische hamburger. (https://www.youtube.com/watch?v=TCIVCuyV1aE )

 

       Kijk 15 min. Naar:  https://www.youtube.com/watch?v=5Czs3kI8Rk4

http://www.co2drawdownsolutions.com Charlotte O’Brien, Director of Bio Bamboo and CO2 Drawdown Solutions, explains how to significantly draw down Carbon from the atmosphere and sequester it as a Bio-Char soil conditioner using Bamboo to fuel Pyrolysis. Adding the Bio-Char to depleted soil fosters the spread of Mycorrhizal fungus in the soil, which in turn creates Glomalin (which sequesters even more Carbon). The enriched soil then produces more biomass which can be processed into more biochar…the result is an exponential carbon draw down! The process also generates a bevy of marketable bi-products.

.

Wat doen we nog meer met bamboe?

Zie ook het artikel van prof Jules Janssen:  https://www.nemokennislink.nl/publicaties/bamboe-als-bouwmateriaal/

In Ghana wordt 4 Mm3/jaar hout illegaal gekapt.(Inbar 2011) voor brandstof en timmerhout.
Dit staat equivalent aan 100.000ha bamboe. Stichting Barbargo hoopt dit binnen 10 jaar te verwezenlijken met hoogwaardige geselecteerde bamboesoorten.
Er zijn in Ghana ook wat kleinere bamboeplantages, meestal beplant met het lokaal groeiende Bambusa Vulgaris. (beperkte toepassingen).
Barbarugo levert bamboe voor de volgende toepassingen. Het geld dat daarvoor wordt ontvangen komt ten goede aan de bamboe-planters en aan uitbreiding van het areaal.

40% van de geproduceerde bamboe wordt gebruikt voor de productie van charcoal, dat gebruikt gaat worden als brandstof voor de bereiding van de maaltijd.
 Nu geschiedt dat illegaal, dat willen we legaat en milieuvriendelijk produceren. Gedroogde bamboe wordt versnipperd en dient als brandstof voor elektriciteits centrales. We willen een 200 Mwatt centrale in Tamale. 8% voor textiel, confectie 
5% voor pulp ten behoeve van de papier productie
 3% TV aerial/antenna masts) Fencing and hedges (live and poles). Hunting implements (spears, traps, cages, bow and arrows) Agriculture supports (beans, bananas and rubber). Water pipes, Food (wild animals, particularly elephants). Voedsel (jonge scheuten) drank (soort wijn). Ornamental and decorative planting. Fietsen.

De rest wordt gespleten, met lijm gemengd en dan onder zeer hoge druk samengeperst tot balken en meubelplaat. Het is dan harder dan hardhout:
30% voor constructies (steigerbouw, poles, house supports, doors, blinds, scaffolding, roofing, ceilings, wall cladding, flooring.
10% vor hoogwaardige meubelen, Furniture (tables, stools, chairs, sofa, beds, shelves, cupboards, racks, hanging screens)
4% diversen: Utensils (combs, drying racks, smoking racks [fish and Irvingia spp.], cups, containers, soya sticks, small tools and handles) Baskets and containers (food containers, flower pots, beehives) Musical instruments (whistles, flutes, rattles, wind chimes). Cocktail prikkers, bekers vor Starbucks.

Ondernemers, er is in Ghana nauwelijks nog enige industrie. Pak uw kans. Er is bamboe in overvloed en er is genoeg personeel. Stichting Barbarugo is goed ingevoerd in Ghana en helpt u de weg te vinden.
Ghana is een goed geleide democratie met vriendelijke mensen en relatief weinig corruptie.

Advertenties

Een gedachte over “Bamboe als grondstof

  1. Dit lijkt een win-win projekt , en zo kan de autochtone Afrikaanse bevolking in Afrika blijven, want ze hebben werk en wat geld. Mijn zorg is de corruptie , die de locale economien corrumpeert.
    Dat is is de gesel van de ” global trading ” .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.