Bos als brandstof

Aan de deelnemers van de discussie over Bos als brandstof in Pakhuis De Zwijger op 20 september ‘18.

Bossen zijn in veel opzichten belangrijk  voor het klimaat en voor de natuur. Maar het is niet goed bossen aan te leggen op gronden die geschikt zijn voor de land- en tuinbouw, want die zijn veel te hard nodig om de wereldbevolking te kunnen voeden.
Bossen moeten regelmatig worden uitgedund. De gekapte bomen kunnen wordn gebruikt als biobrandstof, maar nog beter als bouwmateriaal. Waardoor de CO2 langer blijft opgeslagen.

Ideaal is bossen aan te leggen op plaatsen waar bijna niets wil groeien. Bijvoorbeeld op de subSahara, een strook van 6000 x 200 km savanne gebied. Er zijn niet veel bomen die tegen ernstige droogte kunnen en dus daar geschikt voor zijn. De Acacia albida (winterdoorn)  heeft wortels die 40m diep in de bodem ieder restje water vinden. Beter is te kiezen voor bamboe. Er zijn diverse bamboe soorten die in Ghana uitstekend gedijen en vijf maanden droogte kunnen weerstaan.

Stichting Barbarugo heeft in Ghana een werklozenproject, dat zorgt voor de aanplant van bamboe. Er zijn soorten die al na vier jaar geoogst kunnen worden. Die dienen als grondstof voor pellets en voor charcoal. Dit zijn ideale biobrandstoffen. Het voordeel van bamboe is dat deze grassoort wel vijftig jaar door blijft groeien, mits men de oudste stengels verwijdert. Bamboe bindt per jaar 85 tonCO2/ha.

Er wordt in Ghana en andere landen (vooral Nigeria) veel oerbos illegaal gekapt voor de productie van houtskool. Barbarugo wil de Ghanese overheid steunen in hun strijd tegen illegale kap door de aanleg van miljoenen hectaren bamboe. Op de webstie barbarugo.org is te zien wat er al bereikt is. Het zou mooi zijn als De Zwijger de mensen aanmoedigt tot een financiële bijdrage.

Ruud Goedknegt, voorzitter Stichting Barbarugo

bamboebos  drie jaar oud

Advertenties