Duurzame houtskoolproductie

2014 12 18
2012 06 26

In Nederland denken we bij houtskool direct aan barbeque. Maar wereldwijd worden er gigantische hoeveelheden hout gekapt voor de productie van houtskool ten behoeven van de ijzerindustrie en huishoudelijk gebruik (maaltijdbereiding). Houtskool wordt meestal kleinschalig bereid, weinig efficiënt en met enorme rookontwikkeling. In steenovens komt men tot een productie van 5 m3 per charge van 1 à 2 weken.

Men schat de totale productie van houtskool in Ghana op 25 Mton per jaar. De beste kwaliteit (energiedichtheid) heeft houtskool dat bereid is uit (afval van) hardhout en dikwandige bamboe.

De opbrengst van een hectare bamboe is 78 ton. Na drogen is dat 35 ton. Ons streven is ten behoeve van 100.000 Ghanezen 100.000 ha van bamboe te voorzien. Dat levert 3,5 Mton product, inclusief 100 kton afval voor houtskool productie. Dat is dan juist voldoende voor eigen gebruik. Maar dat lukt alleen als er efficiënt met de grondstof wordt omgegaan.

Als u bij Google zoekt naar houtskoolproductie, dan zien we talloze voorbeelden hoe het niet moet. Het Nederlandse bedrijf Clean Fuels heeft het proces aardig onder controle. Er is geen rookvorming omdat de rook, bestaande uit kleine organische moleculen, wordt verbrand. Met deze warmte wordt de bamboe verkoold en kan zelfs ook nog een kleine generator worden gevoed, waarmee elektriciteit wordt geleverd. Zie de nieuwe poster van Clean fuels: CleanFuelsCarbonizer

Zodra de teelt van bamboe is begonnen zullen we contact met charcoal producers opnemen. Zo heeft Carbo Europe (Almelo) al een vestiging in Ghana. Ook BTG Biomass Technology Group & BlueBear hebben contacten in Ghana.

Nieuwe inzichten

De maaltijd bereiden op een houtgestookt fornuis leidt tot enorme rookontwikkeling en gezondheidsklachten. Vandaar dat het gebruik van houtskool zo populair is geworden. Maar er zijn sinds 2010 fornuisjes (stoves) in de handel met een naverbranding: de rook wordt vrijwel volledig verbrand. Deze toestellen zijn onder anderen door Philips ontwikkeld. Die kunnen ook met allerlei biomaterialen gestookt worden. Dit is bovendien efficiënter dan met houtskool stoken, omdat bij de productie van houtskool 70% van het hout of bamboe verloren gaat.
Maar er is nog een tweede ontwikkeling: afval hout/bamboe kan worden geperst tot pellets. Het is gebleken dat dit een uitstekende brandstof is. Samen met de zojuist beschreven fornuizen zien wij dit als het materiaal van de toekomst.

Advertenties

2 gedachten over “Duurzame houtskoolproductie

  1. Zeer interessant en belangwekkend, ok voor andere Afrikaanse landen, zoals Ethiopie. Hier zou ik graag meer van willen weten. Met name hoe je grootschalig en efficient charcoal kunt produceren. Langs deze weg kun je ook CO2 vastleggen in de bodem, die daardoor ook nog eens vel vruchtbaarder wordt. De oude volkeren die de Amazone bewoonden pasten dat al toe: zie “terra petra”. Zo krijg je heel vruchtbare grond en sla je dus twee vliegen in een klap.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.