NL in 10 jaar CO2 neutraal

Compenseer je CO2-uitstoot op efficiëntere wijze.

De beste manier om CO2-uitstoot te compenseren is aanplant van bamboe. Bamboe groeit veel sneller dan bomen, neemt dus veel meer koolzuur op en bovendien op plaatsen waar vrijwel niets anders groeit. Realiseer je dat de wereldbevolking blijft groeien en dat het dus niet verstandig is om bomen of bamboe te planten op gronden die geschikt zijn voor granen en groenten. Er zijn een paar bamboesoorten die bestand zijn tegen lange droogteperiodes. Stichting Barbarugo plant deze in de onvruchtbare savannes in de SubSahara, om te beginnen in Noord Ghana. Het is een werklozenproject.

Een Ghanees kan met één hectare bamboe zijn levenlang in zijn onderhoud voorzien. Na vijf jaar verkoopt hij de oudste bamboestammen aan de fabriek die er parketvloeren, deuren en kozijnen van maakt. Maar ondertussen blijft de bamboe groeien en produceert ieder jaar twee tot vier nieuwe stammen. Een hectare bamboe groeit met 20 tot 40 ton droge stof. Daarvoor is nodig 60 tot 100 ton CO2. En dat 50 jaar lang.

U kunt uw CO2 uitstoot compenseren voor 10 euro per ton CO2. Daarmee worden de opstartkosten betaald, te weten het bouwrijp maken van de gronden en de kweek van jonge bamboeplantjes.

In Noord-Ghana ligt 200 x 100 km2 onvruchtbare grond braak. Als dit vol staat met bamboe dan wordt er per jaar 160 Mton CO2 omgezet in biomassa. Dat is precies de hoeveelheid CO2 dat de Nederlandse industrie uitstoot.

Door de aanwezigheid van bamboe wordt het in de sub-Sahara minder droog. Want zonder bamboe verdampt regenwater onmiddellijk na de bui. Met bamboe zakt het water langzaam in de grond en weet de drooggevallen regenputten weer te vullen. We praten dan over miljarden kubieke meters water dat we terugwinnen.

Dit enorme project kan alleen gerealiseerd worden als er voldoende wordt gestort op NL05RABO 0174 9693 41 tnv Barbarugo te Waverveen. Eén miljard euro is toereikend. Dit geld kan worden opgebracht door de bouw van windmolens te stoppen. Want het is te gek voor woorden 6,6 miljard euro hierin te investeren terwijl wij al een overcapaciteit hebben aan energie. Dan blijft er nog enkele miljarden over voor sociale woningbouw, pensioenen, zorg, defensie en fundamenteel onderzoek.

Zie www.groenerekenkamer.nl/download/De-dodelijke-keerzijde-van-windenergie.pdf   Lees hoe slecht windmolens en wamtenetten zijn voor het milieu en voor de staatskas.

De meest eerlijke klimaatbelasting is als iedereen één eurocent extra betaalt voor iedere kWu die hij/zij afneemt. Met dat geld kunnen 1 miljoen werklozen bamboe planten en voldoet Nederland voor 100% aan Parijs COP21

 

De doelen van Stichting Barbarugo

  • werkloze Ghanezen voorzien van een baan als bamboekweker, ter bestrijding van armoe en honger.
  • De kale droge savannes vol zetten met bamboe, waardoor het klimaat milder wordt, de regen niet verdampt en de natuur weer terugkomt. Veel CO2 wordt uit de lucht verwijderd.
  • Werklozen met een opleiding functies geven in de organisatie (voorkomt bootvluchtelingen).
  • Voorkómen van Illegale houtkap uit de tropische bossen.
  • Oprichten van bamboeverwerkende industrieën. Zie https://ghanakaderhulp.wordpress.com/

Ruud Goedknegt, voorzitter Stichting Barbarugo.
ruud.barbarugo@gmail.com    0297 582 482

Advertenties