Verwoestende zandstorm in Ghana

De Harmattan waait deze winter gevaarlijker dan ooit …    (2015-01-15)

De Harmattan is een permanente zandstorm die waait van november tot diep in januari en Saharazand verspreidt over de West-Afrikaanse savannen. Ook Ghana heeft er last van; vooral het Noorden van het land wordt er elk jaar door getroffen.

Dit jaar is de hoeveelheid zand die aldus door de wind meegevoerd wordt ernstiger dan ooit. Het binnenlands luchtverkeer in Ghana heeft dagen lang stilgelegen en een ongeluk met een vliegtuig op de luchthaven van hoofdstad Accra wordt aan slecht zicht toegeschreven. Slecht zicht door ladingen zand in de lucht, wel te verstaan.

De Ghanezen kampen met droge huid, asthma, keelontstekingen en andere infecties, alles het gevolg van droogte en zand. Ze wapenen zich ertegen met zalf, cacaoboter en pommade, maar kunnen gebarsten lippen en voeten niet volledig voorkomen.

Buitenshuis en zelfs binnenshuis verdwijnt alles onder een dikke laag stof. Vloeren moeten dagelijks aangeveegd en gedweild; kleren zijn na een dag te vies om nog een keer te dragen. In de ochtend- en avondschemering heeft het verkeer hinder van slecht zicht, wat in samenspel met het slechte rijgedrag van vele motorrijders tot een hoog aantal ongelukken leidt.

Niet al het zand dat nu over Ghana waait, is regelrecht uit de Sahara afkomstig. Ook Ghana zelf heeft veel los zand dat gemakkelijk opwaait en elders overlast veroorzaakt. Het ligt op openplekken waar de natuurlijke vegetatie van de savanne geheel of gedeeltelijk is verdwenen. Bomen zijn er vaak helemaal niet meer; heesters in beperkte mate. Daardoor kan de wind ongestoord zijn verwoestende werk doen.

 

Deels gaat het hier om open plekken in de stedelijke gebieden waar de mensen zelf verantwoordelijk voor zijn. Zouden ze zelf, of de overheid voor bestrating en beplanting zorgen (denk aan wegen en tuinen), dan zou het probleem plaatselijk al minder groot zijn.

Maar buiten de steden en dorpen gaat het om akkers die er in de droge tijd (van oktober tot april) leeg en verlaten bij liggen. De bomen zijn verdwenen om als brandhout in de houtskoolvuurtjes te dienen, waarop bijna iedereen kookt. De heesters zijn verdwenen omdat ze in de weg stonden. En de landbouwgewassen zijn verdwenen toen er geoogst werd.

Het is op deze gronden dat Stichting Barbarugo de Harmattan wil bestrijden door bamboe te verbouwen. Tussen de bamboe kunnen andere landbouwgewassen worden gezaaid of geplant en geoogst, maar de boomwortels zullen het zand vasthouden en belemmeren dat het meewaait met de Harmattan. Resultaat: een milder klimaat, zoals dat nu heerst in het tropisch regenwoude van de zuidhelft van Ghana.

Help mee Barbarugo in staat te stellen de verwoestende werking van de Harmattan tegen te gaan! Doneer op NL05RABO 0174 9693 41 tnv Barbarugo te Waverveen.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.