Verwoestijning van Nederland

Volgens FD Ochtendnieuws van 20 februari 2018 krijgen buitenlandse investeerders miljarden subsidie om gronden geschikt voor landbouw en veeteelt  te bedekken met zonnepanelen.

Het is moeilijk om via internet te ontdekken wat de zin is om op het land zonnepanelen te plaatsen. Als je kijkt naar www.energiefeiten.nl/#Zonne-energie dan zie je onder Zonnepaneel van Greenpeace staan dat een paneel € 454 kost. Het levert 80 kWh per jaar. Een zonnepaneel heeft een levensduur van 15 jaar. Kost dus per jaar € 30. Dat betekent dat een kWh 37 ct kost. Dankzij heel veel subsidie kan de eigenaar de stroom doorverkopen voor 17 ct.

Bedenk ook dat om 1 centrale van 600 megawatt te vervangen door zonnepanelen in Nederland een oppervlakte van 80 vierkante kilometer nodig is. Belachelijk om dat te willen. Je dak van je huis, schuur of stal te voorzien van zonnepanelen is heel wat zinvoller.

Gras of aardappelen verbouwen om CO2 te absorberen is zinloos. Je moet je grond gebruiken voor landbouw, veeteelt of recreatie. Zelfs een bos op je land aanleggen om CO2te absorberen heeft maar weinig zin. Dat kan je beter doen in de subSahara, want daar is veel zonen de grond is zo slecht dat je daar geen betere bestemming voor hebt. Bovendien is de aanleg van een bamboebos daar veel goedkoper dan hier een bomenbos. Daar zijn wij druk mee bezig. Zie ghanakaderhulp.wordpress.com/

 Dankzij de subsidie is de opbrengst van 1 ha zonnepanelen groter dan die van mais, aardappelen of suikerbiet. De verleiding van de grondeigenaar is dus groot. Een gemeente kan echter in het bestemmingsplan de aanleg van zonnepaneelweiden uitsluiten.
Wij hopen dat u daaraan meewerkt, zodat het subsidiegeld gebruikt wordt waar de nood hoog is; met name de zorg, de sociale woningbouw, de sociale werkplaatsen, het onderwijs, en vooral het onderzoek naar betere energiebronnen.enz.

Stichting Barbarugo weet het klimaat te verbeteren tegen de laagste kosten.

Advertenties