Waarom en hoe ?

Waarom en hoe ?

 

Barbarugo, waarom en hoe                          18-01-11

  1. Barbarugo

Opgericht 3 december 2012 in de gemeente De Ronde Venen
Bank: Rabobank te Mijdrecht NL05RABO 0174 9693 41
Kamer van Koophandel 56594119
ANBI sinds 3 december 2012. Zie http://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/giften/anbi_zoeken/
Bestuur en medewerkers, zie https://barbarugo.wordpress.com/about/

  1. Probleemstelling

De Stichting Barbarugo, met een Nederlands-Ghanees bestuur, doet aan efficiënte ontwikkelingshulp. Ze wil werklozen in Noord Ghana in staat stellen hun eigen boterham te verdienen, zodat hun kinderen naar school kunnen en de vicieuze cirkel van armoede doorbroken wordt. Voor de bereiding van hun maaltijden hebben ze brandstof nodig. Hiertoe worden de spaarzame bomen gekapt, zelfs de mooiste hardhouten bomen. Het is door de overheid verboden, maar de mensen kunnen niet anders.
Noord Ghana behoort tot het sub-Sahara gebied. Er is te veel droogte, zodat de tuinbouw nauwelijks zelfvoorzienend is, en er zijn te weinig middelen van bestaan.  De werkloosheid is er groot. Velen zijn analfabeet.

  1. Doelstelling

Wij hebben ontdekt, dat de kweek van bamboe een geheel nieuw toekomstperspectief kan geven. En we hebben een bamboesoort gevonden, die zeer goed tegen droogte kan en geteeld kan worden door mensen zonder enige vakopleiding, waar Noord Ghana helaas in grossiert. Bamboe groeit zelfs op grond waarop het niet mogelijk is land- of tuinbouw uit te oefenen.
Bamboe is een grassoort, die zeer snel groeit, in 2 jaar tijd wordt al een hoogte van 10-20 meter bereikt, en kent als materiaal en als grondstof vele toepassingsmogelijkheden. Je kan er ontzettend sterke en duurzame huizen mee fabriceren, en vermengd met lijm en onder hoge druk geperst:  tafels, stoelen en parketvloeren enz.. En op speciale wijze verhit levert het houtskool op, terwijl de bladeren verwerkt kunnen worden tot pellets of tot benzine. De toepassings mogelijkheden zijn bijna eindeloos. Bamboe is goed voor eigen gebruik en de export. Het redt de hardhouten bossen, bindt CO2, en in de droge gebieden houdt het water vast, terwijl de wortels de grond bijeen houden als de slagregens in het natte seizoen toeslaan.  Er ontstaat een humuslaag, die weer nieuw leven genereert. Binnen enkele jaren zal het totaal oppervlak aan bamboe-plantages zo groot zijn dat het een enorme invloed heeft op het klimaat ter plaatse, want het bladerdek houdt de zonnestraling tegen. De temperatuur die nu in het droge jaargetijde kan oplopen tot 42° zal dan heel wat dragelijker worden. Maar er gebeurt meer: als het regent (en per jaar valt er evenveel regen als in Nederland) zal het water niet onmiddellijk weer verdampen, maar blijft liggen tussen de bladeren en sijpelt langzaam de grond in. De waterputten worden weer aangevuld. Maar er is nog meer: vanwege het vocht tussen de bladeren krijgen meer beestjes levenskansen. Wurmen kruipen de grond in. Insecten is voer voor de vogels. De natuur ontwaakt. Dank zij de bamboe wordt het weer fijn te leven in het savannegebied. Tot slot, wat we niet mogen vergeten: bamboe heeft een uitgebreide en sterke wortelvorming. Hierdoor zullen aardverschuivingen minder voorkomen, zelfs bij de grootste slagregens spoelt de grond niet weg,
Stichting Barbarugo geeft dus geen hongerige kinderen te eten en bouwt ook geen scholen voor hen. Barbarugo daarentegen zorgt dat de ouders van de kinderen hun brood kunnen verdienen. De ouders zijn degenen die hun kinderen moeten opvoeden en naar school sturen en niet de Nederlandse ontwikkelingswerkers. Barbarugo pakt daarom de mannen aan, laat ze werken en de kost verdienen.  Barbarugo brengt welstand. Welstand reduceert de bevolkingsaanwas, voedseltekorten en zwangerschapsproblemen. Kortom, alles waar nu het ontwikkelingsgeld naar toe gaat, is straks niet meer nodig.

  1. Verwachte resultaten

Dit jaar, 2018, zijn de tweeduizend in 2013 geplante bamboes oogstrijp. Ieder jaar komen er twee of drie nieuwe scheuten uit de bamboeplant. We maken van iedere werkloze een ondernemer van een bamboeplantage. Met 1 ha bamboes kan hij 40 jaar lang in zijn levensonderhoud voorzien. Er is volgens de internationale bamboe-organisatie INBAR nu al in Ghana een tekort van meer dan 3 miljoen ton hout of bamboe. Dat wordt nu illegaal gekapt uit het oerwoud. Vanwege de explosieve groei van de bevolking en van de welvaart ziet echter de toekomst van deze planters er goed uit. Bamboe vergt weinig onderhoud en leeft veertig tot vijftig jaar. Af en toe een nieuw kapmes en wat kunstmest en laat ze maar groeien. Er is veel interesse onder de bevolking. Chiefs hebben al meer dan 100 ha land aangeboden. Maar de stichting heeft niet voldoende geld om de microkredieten te financieren. Daarom zijn bijdragen of leningen erg welkom, want we willen echt 100.000 ha vol zetten met bamboe. Dat compenseert het verlies aan tropische bossen en het betekent dat we totaal 6 miljoen ton/jaar CO2 absorberen.

  1. Plan van aanpak

We hebben in 2012 een bestuur gevormd en de stichting Barbarugo opgericht. We hebben de Anbi-status aangevraagd en verkregen. Vervolgens stuurden we naar 2000 mensen een oproep tot donatie. De resultaten kunt u zien in het kasboek op onze website. Samen met Stichting Educare hebben we de hun bekende chiefs benaderd en onze plannen uitgelegd. Dit was geen eenvoudige zaak, want mogen praten met een chief of een oudste gaat volgens een traditionele route, waarbij Hollandse jenever als plengoffer wordt aangeboden. Na de soms uren durende ceremonie wijst de chief een paar mensen aan die de grond geschikt moeten maken voor de bamboe teelt. Het tweede jaar ging het iets gemakkelijker, we hadden nu een bestuurslid die permanent in Ghana blijft. Ons werk werd nu bekend in heel Noord-Ghana. De chiefs kwamen naar ons toe om asjeblieft een bamboe plantage in hun dorp op te richten. Ondertussen hebben we een werkloze bamboespecialist leren kennen. Hij geeft de planters instructie hoe met bamboe om te gaan.
De bamboeplantjes kochten we in Indonesië. Nu zijn we zover dat we een eigen kwekerij hebben. Zie de foto. Op de andere foto ziet men hoe snel de bamboe gegroeid is: resultaat na 14 maanden. Meer foto’s ziet u in de robriek Nieuws
Samen met een groep academisch gevormde Ghanezen zijn we nu in staat het areaal bamboe snel te laten groeien. De financiën dwingen ons het niet al te snel te doen.

IMG_6349bos+2man-

Bijna klaar-

  1. Resumerend

De Stichting Barbarugo heeft als doel:
1. Werkloze Ghanezen voorzien van een baan als bamboekweker, ter bestrijding van armoe en honger.
2, De kale droge savannes vol zetten met bamboe, waardoor het klimaat milder wordt, de regen niet verdampt en de natuur weer terugkomt.
3. Werklozen met een opleiding functies geven in de organisatie (voorkomt bootvluchtelingen)
4. Voorkómen van Illegale houtkap uit de tropische bossen.
5. Oprichten van bamboeverwerkende industrieën

We zijn in 2013 begonnen. Nu, december 2017, zijn er al plantages in 11 dorpen. We hebben een wachtlijst van 20 dorpen die we nog niet kunnen financieren. Ieder hectare bamboe kost € 3000. De resultaten zijn te volgen in de Engelstalige website http://barbarugo.wordpress.com.
De fondswerving leest u in    ghanakaderhulp.wordpress.com/barbarugo-kasboek/

Steun dit project: NL05RABO 0174 9693 41 tnv Barbarugo te Waverveen

Geef u op als actief lid. Zie ghanakaderhulp.wordpress.com/vacatures

 

Ruud Goedknegt,

Oprichter en voorzitter van Stichting Barbarugo

#BarbarugoRuud

 

 

 

 

Advertenties