Biomassa

Waarom is bamboe een beter alternatief voor snoei- en hakhout?

Het verbranden van hout is geen vorm van hernieuwbare energie.
Het is een ramp voor bossen en het klimaat. Het vernietigt de biodiversiteit. 
Er is te weinig snoeihout. Daarom worden er bomen gekapt, die na veel graafwerk en gebruik van machines pas veertig jaar later zijn vervangen. Dat noemen we niet duurzaam.
Verbranden van houtvezels geeft veel fijnstof, ongezond voor omwonenden.
Het gebruik als brandstof wordt gesubsidieerd, waardoor hout te duur wordt voor andere toepassingen.

Er zijn twee alternatieven.

Verbranden van bamboe-pellets

Iedere bamboestengel die gekapt wordt, is door de natuur weer binnen vier jaar vervangen zonder enig ingrijpen van mens of machine. Dat noemen we duurzaam.
Pellets worden gemaakt onder hoge druk. Vorming van fijnstof tijdens verbranding is minimaal.
Bamboe blijft 50 jaar doorgroeien en produceert ieder jaar twee of meer nieuwe stengels, die na vier jaar oogstrijp zijn. Aanplant van bamboe in het Sahel gebied is een vorm van ontwikkelingshulp. Het levert werk aan weinig ontwikkelde mensen. Bamboe brengt de natuur terug in het troosteloze savannegebied. 

Het gebruik van groen gas.

Groen gas kan verkregen worden verkregen door vergisting en vergassing. Maar dan heb je heel veel bio-installaties nodig. De vraag is of daar in Nederland ruimte voor is en of het niet te veel overlast geeft aan de bewoners van de omgeving.Volgens EcoFys verbruikt een huishouden gemiddeld 1600 mgas per jaar. Bij de verbranding komt er een kleine 3 ton CO2 vrij. Als wij zorgen dat die 3 ton aan de lucht onttrokken wordt, zijn we duurzaam bezig. Dan bereiken we hetzelfde als we duur biogas zouden gebruiken. We kunnen CO2 aan de lucht onttrekken door aanplant van bamboe. Er is geen plant die dat zo goed doet als bamboe, mits geplant in de tropen. Het is de zon die het werk doet. Een bamboeplantje verbruikt van af zijn derde jaar 200 kg CO2/jr. Dat doet ie 50 jaar lang. Zo’n plantje kost € 5. U hebt dus 15 plantjes nodig om uw huis groen te verwarmen. Dat kost u eenmalig € 75. Goedkoper dan verwarming door een biomassacentrale, of door elektrisch te verwarmen en meer dan honderdmaal goedkoper dan aardwa