Cacao

Ondanks dat cacaobomen een potentieel hebben om tot 2000kg cacaobonen/hectare/jaar te produceren, zijn de meeste cacaoplantages klein en familie-eigendom met een gemiddelde productiviteit van 500kg/hectare/jaar. Elke dag worden de cacaoboeren geconfronteerd met uitdagingen zoals ongedierte, zieke bomen, slechte voeding en klimaatwijzigingen. Het ontbreekt velen van hen aan basiskennis inzake landbouwtechnieken en oogsten. Hierdoor  krijgen ze vaak minder betaald wanneer ze hun cacaobonen naar de markt brengen. De strijd van cacaoboeren om een degelijk inkomen te verdienen, heeft ook iinvloed op hun kinderen. Hierdoor gaan veel potentiële nieuwe generatie cacaoboeren op zoek naar een ander beroep.

In Ghana gaan nu veel cacaobomen dood door gebrek aan schaduw. Kleine boeren trekken het oerwoud in, kappen de bomen om ruimte te maken voor hun cacaobomen. Dat is niet goed voor het behoud van het oerwoud, maar het is ook geen efficiënte methode.

Wij van Stichting Barbarugo hebben een kwekerij met bamboe en met winterthorn die voor schaduw kunnen zorgen. We kunnen mogelijk de boeren helpen. We hebben echter te weinig expertise wat betreft cacao. We zoeken samenwerking met Cocoa Life en andere organisaties om na te gaan of zij geïnteresseerd zijn in aanleg van cacaoplantages met bamboe als schaduw verzorger. Zie de montagefoto.