Wat doen we voor de toekomst?

Kunnen we iets waardevols achterlaten voor de generaties na ons?

Bijna alle politieke partijen zeggen: Wij moeten het klimaat redden door de uitstoot van CO2 in te dammen. Voor dit doel zijn we bereid buitengewoon veel geld uit te geven. Maar de haalbaarheid van een aantal plannen, zoals ‘van het gas af’ en het sluiten van nauwelijks gebruikte centrales, roepen vraagtekens op. Velen vragen zich of we al dat geld niet zinvoller kunnen besteden?

Het Akkoord van Parijs van 2015 heeft als hoofddoel de uitstoot van CO2 af te remmen. Dat is iets anders als helemaal geen CO2 uitstoten of in het geheel geen fossiele brandstoffen meer gebruiken.

En hoe doen we dat? Ach dat weet toch iedereen: door bomen te planten.  Dat kan in Nederland, maar het is veel effectiever om dat in de tropen te doen. Dan maakt ons weliswaar afhankelijk van tropisch buitenland, maar veel van onze producten (denk bijv. aan rubber, koffie, cacao), halen we nu ook daar vandaan. 

Nu zijn er in de Sahel zone (net ten zuiden van de Sahara), enorm grote gebieden, waar vrijwel niets wil groeien. Gelukkig bestaat er bamboe. Die groeit heel snel, ook onder de extreme weerscondities in de Sahel. Alleen al in Noord Ghana is voldoende land oppervlak beschikbaar om bamboe te laten groeien die ca. 160 miljoen ton CO2  per jaar kan absorberen. Dat is een hoeveelheid, die overeenkomt met de totale uitstoot van heel Nederland, inclusief van industriële grootverbruikers van energie zoals Shell en TataSteel. En binnen 5 jaar na aanplanten is het CO2‑absorberend vermogen van een bamboe plant al maximaal. Dat is dus ruim voor het 2050, het ijkjaar van het Akkoord van Parijs.  

De geschatte kosten zijn 2 miljard euro, een relatief laag bedrag vergeleken met de huidige klimaatplannen van de Nederlandse regering.

Naast de klimaatvoordelen levert het opzetten en onderhouden van bamboe plantages in Ghana werkgelegenheid en welvaart op voor de lokale bevolking. De Stichting Barbarugo heeft met een aantal kleine, maar succesvolle bamboe plantages in dit gebied al laten zien, hoe mooi dit werkt.

Kijk, dan ben je pas echt bezig om te zorgen dat ook toekomstige generaties een prettig leven kunnen leiden.

Carel Wreesmann

2021-03-09