Groen importeren

Groen importeren om uit de crisis te komen.

De titel van dit artikel is iets anders dan van het opiniestuk van 12 december 2020 in Trouw. Investeren in groene energie is belangrijk. Maar er moet wel uitzicht zijn op winst. Investeren in groene waterstof is niet zo’n lucratieve bezigheid. Een rendabele techniek staat nog in de kinderschoenen. Niemand durft te voorspellen hoeveel jaren research er nodig zijn. Kernenergie is al verder ontwikkeld, maar het zal eveneens jaren duren eer we een nieuwe kerncentrale hebben. Investeren in windmolens en zonneweiden is mede door de steun van de regering aantrekkelijk voor bedrijven die met weinig risico geld willen verdienen. Deze technieken zijn minder duurzaam dan ze lijken. Het winnen van de delfstoffen gaat met veel leed en natuurschade gepaard. Gebruik en transport van staal en beton zijn energievreters.

De klimaatcrisis kan veel sneller en goedkoper gerealiseerd worden als we de energie importeren. Nederland importeert al heel veel bio:  4 Mton soja, katoen, rijst, koffie, cacao; allemaal producten die groeien waar genoeg zon is.  Zon is immers de grote energiebron. De kunst is de zonnestraling effectief te gebruiken. Dat doen we door planten te zaaien en te onderhouden. Dat is wat anders dan bomen uit Estland en Noord-Amerika naar Nederland te vervoeren. Er is daar te weinig zon en bomen zijn niet erg effectief in het benutten van de zonne-energie. 

Willen we de zon goed gebruiken, dan sturen we onze CO2 naar het zuiden. We laten daar de zon zijn werk doen. We helpen de zon door aanplant van bamboe. Bamboe is de meest efficiënte CO2-absorber. Alle 160 Mton dat de Nederlandse industrie per jaar uitstoot, kan door 2 miljoen hectare bamboe geabsorbeerd worden. Dat kost eenmalig 2 miljard euro. Een investering van 40 miljoen euro per jaar. Daar is geen research voor nodig, want er is al ervaring op dit gebied in Ghana. Binnen enkele jaren kan dat gerealiseerd worden. Nederland werkt dan klimaatneutraal.
Natuurlijk kan de bamboe geoogst worden en als duurzame brandstof naar Nederland worden getransporteerd. Niet doen! Transport van aardgas is veel goedkoper. Bovendien is bamboe uitstekend bouwmateriaal. Daar is in Ghana een groot tekort aan.
Laat de zon niet alleen onze soja en katoen doen groeien, maar laten we daar ook de bamboe onze CO2 absorberen. Vindt u dit verhaal te mooi om waar te zijn, lees dan.  ghanakaderhulp.wordpress.com/bamboe-redt-het-klimaat/

Zie ook:   ghanakaderhulp.wordpress.com/nl-in-10-jaar-co2-neutraal/